Dwang tot achter de eigen voordeur (MGv artikel)
|
|
15 december 2009
trefwoorden: artikel, dwang en drang, verplichte ggz
|
Commentaar op het conceptwetsvoorstel Verplichte ggz
Froukje Bos, beleidsmedewerker en Marijke Knuttel, directeur Stichting Pandora MGv 12, 2009 (64/1068-1070)
De Wet Verplichte ggz moet de oude Wet Bopz vervangen. Stichting Pandora ziet verbeteringen in het conceptvoorstel, maar vreest ook dat mogelijkheden om met dwang in te grijpen, worden opgerekt.
De Wet Verplichte ggz zal interventies onder dwang mogelijk maken ‘waar de patiënt zich ook bevindt’. De auteurs vrezen dat mogelijkheden en aanleidingen voor dwangtoepassing met deze wet aanzienlijk worden verruimd. Bureaucratisering en centralisering van de ‘verplichte ggz liggen op de loer. Het oprekken van de criteria voor dwangtoepassing, de gehanteerde open begripsvorming, de vele taken en bevoegdheden van de commissies en de ruime informatie-uitwisseling kunnen de rechtspositie van psychiatrische patiënten ernstig onder druk zetten. Diens vrijheid, lichamelijke en geestelijke integriteit en persoonlijke levenssfeer kunnen door dwang diep worden aangetast. De auteurs benadrukken dat de realisatie van voldoende laagdrempelige, gespecialiseerde en goede (verplichte) zorg te allen tijde van het grootste belang is.
Bekijk hier het gehele MGv artikel:
MGv 09-12 art bos en knuttel - Dwang tot achter de eigen voordeur.pdf
Alle beschrijvingen van de voorgestelde wettekst zijn afkomstig uit het Conceptvoorstel Wet verplichte GGz en de Memorie van toelichting (MVT) bij het conceptvoorstel Wet verplichte GGz, (Minister van Justitie & Minister van VWS) 19 november 2008. |