Depressie actief overwinnen

0
Rate this post

boekomslag_depressie_actief_overwinnen_100Methode om zelf het herstel uit een milde depressie te bevorderen. Inzicht in de oorzaken van de depressie en de factoren die herstel bevorderen of juist belemmeren.

Depressie actief overwinnen
Willem van de Sanden
Amsterdam: Pearson Assessment, 2008. – 224p.
ISBN 978-90-265-1849-2

Boekrecensie door I.O., vrijwilliger bij Stichting Pandora

Dit zelfhulpboek van een GZ-psycholoog en psychotherapeut beleeft alweer zijn 5e druk. Dat het goed in de markt ligt is niet verbazend, want het is een zeer goed zelfhulpboek voor mensen met depressieve klachten of een burn-out.

Deel 1 behandelt de symptomen, functie, beleving en psychische aspecten van depressie in een heldere, invoelende verteltrant. Daarnaast is er een hoofdstuk over sterk gelijkende symptomen bij andere aandoeningen.

De auteur getuigt van een goede kennis van en een realistische kijk op depressie. Veel van zijn observaties en interpretaties zijn herkenbaar voor de ervaringsdeskundige, b.v. je kunt niet meer genieten van wat je altijd leuk hebt gevonden.
De auteur wordt op de achterkaft client-centered psychotherapeut genoemd, maar hij toont zich geen ouderwetse louter invoelende Rogeriaan. Invloeden van de moderne gedragstheorieën en –therapieën zijn duidelijk aanwezig. En met zijn zelfactiveringstherapie zet hij de depressieve lezer snel aan het werk. Deze kan desnoods meteen met deel 2 beginnen, dat meer dan de helft van het boek beslaat en een 18-wekenplan in 10 modules omvat. Hierin wordt de depressieve lezer zeer gestructureerd en praktisch met (twee)wekelijks vier opdrachten bestookt. Ter ondersteuning staan er uitgebreid invulschema’s en notitiebladzijden in dit deel.
Rode draden zijn in alle modules het aan het eind van de week opschrijven van je conclusies en je daaruit volgende besluiten en plan van aanpak.
Dit hele deel ademt een sfeer van aanpakken en doen, en dat klinkt heilzaam. Met bijkomende bewustwording door veel opschrijven. De ervaringsdeskundige kan beamen dat dit voor depro’s een heilzame maar niet eenvoudige aanpak is.

Een sterk punt van dit boek is dat er ook uitgebreid aandacht is voor de lichamelijke kant van depressie. Waar veel psychotherapeutische zelfhulpboeken zich beperken tot ‘therapie van de geest’, b.v. RET-therapie, brengt dit boek een veelomvattender aanpak, die toch heel praktisch blijft. In deel 1 zijn ook de lichamelijke symptomen ruimschoots aan bod gekomen, in deel 3 met de pakkende titel “Mobiliseer je lichaam” wordt uitgebreid ingegaan op ademhaling, houding, ontspanning en slaapproblemen. Het belang van fysiek bewegen wordt terecht benadrukt. En talloze andere praktische tips worden gegeven. Tot slot een hoofdstuk over goede voeding, geschreven door natuurarts Johan Bolhuis.

Al met al een uitstekend zelfhulpboek. Natuurlijk bekruipt ons wel eens de twijfel of zo’n boek de mensen die het het hardst nodig hebben wel bereikt. Ikzelf liet in mijn depressieve perioden zo’n boek maar al te gemakkelijk in de kast staan. Maar de auteur geeft aan dat deze praktische methode ook in combinatie met therapeutische gesprekken/groepen gebruikt kan worden (een aanrader voor de notoire vermijders). Aldus heeft hij met dit veelzijdige boek het onderste uit de kan gehaald op zelfhulpgebied. Lezen! Doen!