PandoraNieuws

Rate this post

Introductie: waarom deze special?
Stichting Pandora verdiept zich steeds meer in ontwikkelingen op het gebied van de digitale samenleving, zoals internet en andere communicatiemiddelen, in relatie tot de geestelijke gezondheid. In deze nieuwsbrief vindt u een aantal artikelen over internet en e-mental health. Lees hier verder

Wat voor cursussen en therapieën kun je doen via internet?
Nederland loopt voorop in het gebruik van internet om psychische klachten aan te pakken. De intensiteit van de toepassingen verschilt nogal. Er zijn sites die zich in het algemeen richten op mentale weerbaarheid, sites die tests en enkele tips geven in het kader van preventie, sites waar je leefstijl-cursussen kunt volgen en sites waar je een complete, door de zorgverzekering gedekte, therapie kunt krijgen. Hieronder een korte omschrijving van de cursussen en therapieën. Lees hier verder

Mediawijsheid en de GGz
In april 2008 is het Kabinet akkoord gegaan met de oprichting van een Expertisecentrum Mediawijsheid. Met dit expertisecentrum wil de overheid de burger ondersteunen bij kritisch, bewust en actief mediagebruik. Het centrum richt zich vooral op jongeren en onderwijs. Ook voor de GGz is mediagebruik een belangrijk thema. Initiatieven op het gebied van mediawijsheid in relatie tot de GGz zijn er echter nog niet.

Uitgelicht: Trimbos I.COM
I.COM is een onderdeel van het Trimbos Instituut dat gericht is op e-mental health. I.COM doet onderzoek naar, ontwikkelt en implementeert verschillende e-mental health toepassingen en functioneert als kennisnetwerk en innovatiecentrum.

Enkele kanttekeningen bij gebruik van internettherapie
Internettherapie heeft enorm veel voordelen. Om er maar een paar te noemen: het bereikt mensen die anders met hun problemen blijven rondlopen, het is snel en praktisch, je kunt het in je eigen tijd en omgeving doen, er zijn geen wachtlijsten. Toch is het belangrijk om ons niet te verliezen in enthousiasme. Er kunnen wel degelijk enkele kritische kanttekeningen geplaatst worden bij het gebruik deze vorm van therapie.

Boekrecensie: Beter internet. Welgeleerde buitenstaanders over Web 2.0
YouTube, Wikipedia, Hyves zijn websites die de afgelopen jaren bijzonder populair zijn geworden. Deze zogenaamde ‘web 2.0’ websites maken het voor gebruikers eenvoudig om bijvoorbeeld zelf foto’s, video’s te creëren en te delen of bij te dragen aan een online encyclopedie. In de serie ‘The Next Ten Years’ heeft XS4ALL onlangs ‘Beter internet’ uitgebracht. In dit boekje wordt het idee van web 2.0 door enkele deskundigen in een bredere maatschappelijke context geplaatst.

E-mental health en innovatie: is ‘2.0’ de toekomst?
Het internet biedt verschillende vormen van preventie en behandeling van psychische klachten. De afgelopen jaren zijn een reeks nieuwe toepassingen populair geworden waarbij de gebruiker een actieve rol heeft in het creëren en delen van informatie en kennis: het zogenaamde ‘web 2.0’. Verwacht wordt dat deze web 2.0-toepassingen een belangrijke rol gaan spelen bij verdere innovaties op het gebied van de gezondheidszorg. Maar wat is web 2.0 nu precies? En wat kunnen web 2.0-toepassingen betekenen voor de (geestelijke) gezondheidszorg?